Atlantic fűtőpanelek fogyasztása, alkalmazása

Atlantic fűtőpanelek fogyasztása, alkalmazási területek

Atlantic fűtőpanelek fogyasztása, elektromos fűtőtestek fogyasztása tapasztalatok alapján, alkalmazási területek

A fogyasztást meghatározó tényezők

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak és nem átlagosak.

családi ház hőveszteség, atlantic fűtőpanelek fogyasztásaMiket kell figyelembe venni a számításnál?

– Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

– Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak…

– Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

– Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

– Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.


Atlantic fűtőpanelek fogyasztása, elektromos fűtőtestek fogyasztása

A sokéves tapasztalat (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett fűtőpanel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni. Az Atlantic fűtőpanelek fogyasztása teljesen hasonló a norvég fűtőpanelek rezsijéhez. Nyilván a drágább radiátorok ennél azért kevesebbet működnek hasonló hőérzet eléréséhez.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet!

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet

Felejtsük el a szlogent, hogy “egy percből 20 másodpercet működik”, hiszen nem időkapcsoló van beépítve, hanem – szerencsére – termosztát. Így van mikor akár 10 másodpercenként ki – bekapcsol, ezért ne ijedjünk meg a “sűrű” váltásoktól.

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.– Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!


Áramerősség meghatározása

Először is a legegyszerűbb: ha véletlenül nincs az adott fűtőtest mellett az üzemeltetéshez szükséges áramerősség odaírva, akkor a fűtőtest teljesítményét Wattban osszuk el a feszültséggel!

Azaz például egy 1000W-os fűtőpanelnél a szükséges áramerősség:  1000 Watt / 230 Volt  = 4,34 Amper


Atlantic elektromos fűtőtestek méretezése:  TELJESÍTMÉNY MÉRETEZÉSE


Az Atlantic elektromos fűtőtestek alkalmazási területei

Kiegészítő fűtési területek

  • fatüzelésű kályha mellé az adott helyiség temperálására és egyenletes hőmérséklet tartására a beépített termosztát segítségével (amíg nem rakunk a tűzre éjjel vagy mikor nem tartózkodunk otthon)
  • vegyes tüzelésű kazán használatakor a fenti esetekben, de a házon belül nem is szükséges minden helyiségbe
  • központi fűtéses lakásban és házban, a tavasz-ősz átmeneti fűtési időszakában gazdaságosabb megoldás ezzel fűteni, mint beindítani az egész rendszert (főleg padlófűtéses rendszereknél
  • rosszul méretezett (gázos) központi fűtéses rendszernél, ahol egy adott helyiségben rosszul méretezett a radiátor vagy a cső és nem tudjuk elérni a kívánt hőmérsékletet, itt a termosztát segítségével az Atlantic fűtőtest egyszerűen csak “ráemel” az alap hőmérsékletre
  • a fenti probléma állhat elő akkor is, ha kisbaba érkezik a családba és az addig megfelelően üzemelő rendszer már nem tudja azt a plusz hőt leadni. Ennél egyszerűbb megoldás nincs: Atlantic a falra, dugvilla az aljzatba, a beépített termosztát 27 fokra és mehet a fürdés is:)
  • nyaralók fűtésére és fagymentesítő használatára is alkalmas a minden fűtőtesten található (kb.7 Celsius fokot tartó) fagyvédelmi funkció segítségével

Főfűtés

  • normál belmagasságú lakások, műhely vagy üzlet fűtésére a konvekciós technológiájú francia fűtőtestek javasolhatóak
  • 3 m feletti lakásoknál gazdaságosabb használat érhető el a kettős rendszerű (infra + konvekciós) pl. Solius fűtőpanelek alkalmazásával

Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!