Elektromos fűtőpanel vagy konvektor?

Elektromos fűtőpanel vagy konvektor a jobb választás?

 

konvekciós fűtés mechanizmusaAz elektromos fűtőpanel elnevezésről általában a norvég fűtőpanel ugrik be elsőnek annak, aki már egy kicsit is utánanézett a mai korszerű elektromos fűtéseknek. Az elnevezés talán a Nobo cég forgalmazójának köszönhető Magyarországon, még ha nem is helyes, ha nagyon szakmailag nézzük. Megérteni egészen egyszerű: a norvég panelekben nem a készülékház, azaz a panel fűt, hanem az elektromos fűtőpanel belsejében lévő konvekciós fűtőbetét.

Atlantic F119D elektromos konvektorEz a kerámiamagos, alumínium lemezekkel megnövelt felületű fűtőbetét közvetlenül melegíti fel a levegőt. A meleg levegő a fajsúlya miatt felfelé száll, a készülék alján pedig a hideg levegő beáramlik a helyére.

A készülékház tetején kiáramló levegő pedig egy meleg levegő hengert hoz létre az adott helyiségen belül, egy nagyon finom hőáramlást létrehozva és így teljesen befűtve a szobát.

Tehát konvekciós fűtéssel fűtve a norvég fűtőpanel a fűtéstechnikáját

tekintve bizony egyszerű elektromos konvektor!


Mi is akkor az elektromos fűtőpanel?

Atlantic Solius WIFI lcd infra fűtőpanelAz elektromos fűtőpanel nem Norvégiában, hanem egy másik ország gyárában is megtalálható. ATLANTIC

Mit tud egy ilyen fűtés? A már hagyományosnak mondható konvekciós fűtés mellett sugárzó fűtésre is képes. Ez többféleképp is megtalálható az francia gyár széles választékában.

A Solius vagy a Solius WIFI fűtőpanel belső részében nem konvekciós fűtőbetét fűt, hanem gyakorlatilag egy infra sötétsugárzó, mely a perforált panel előlap segítségével sugározza szét a helyiségben a meleget. Ez az infrasugárzás természetesen keletkezik, hiszen esetünkben egy felmelegített – bár speciálisan elkészített -alumínium lap sugározza a meleget, hasonlóan egy cserépkályha csempéinek felületfűtéséhez!

Ez a nagy alumínium lap a melegsugárzás mellett természetesen a levegőt is melegíti közvetlenül, így konvekciós fűtés, hőáramlás is létrejön.

Ezért a fűtőpaneleket legjobban e kettős fűtésükkel, infrafűtés + konvekciós fűtés egységével jellemezhetjük.

Atlantic Agilia elektromos radiátor belső szerkezetNagy előnyük, hogy mivel így a hőenergia jó része a helyiség alsó régiójában marad, a nagyobb belmagasságú lakások első számú gazdaságos elektromos fűtésévé lépett elő.

Különösen jól érzékelhető ez a kettősség az Atlantic Agilia radiátornál, ahol a panel (előlap) fűtéséről egy külön fűtőkábeles fűtőegység gondoskodik, a készülék hátsó részén pedig egy “norvég” konvekciós fűtőbetét készíti a meleg levegőt. (Az Agilia már nem egyszerű fűtőpanel azért, radiátor jellegű.)

A fentiekből tehát adódik a válasz: a fűtőpanel a jobb választás. Sugárzó fűtése révén kellemes hőérzetet hoz létre az adott helyiségben, mely hasonlít egy cserépkályha hőérzetéhez. Így a az adott helyen alacsonyabb szobahőmérsékleten érezzük a nekünk kellemes meleget az elektromos konvektorokhoz lépest, így a lejjebb tekert termosztát miatt 10-15% energiamegtakarítást is elérhetünk normál használatnál.

Az Atlantic gyár választéka honlapunkon a megfelelő menüben található: SOLIUS, SOLIUS LCD, SOLIUS WIFI, TATOU SMART PILOT fűtőpanelek.

Innen persze már csak egy lépés a NIRVANA radiátor, amely hőtároló egysége segítségével egyenletessé teszi a meleg sugárzást.

Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!